Facebook

Scurta Istorie a Cetatii Sighisoara

Amplasarea sa in centrul tarii, intr-o zona deluroasa a Vaii Tarnavei Mari, asemanatoare unui amfiteatru natural brazdat de ape, a facut ca acest teritoriu sa fie locuit inca din paleolitic. Descoperirile arheologice din zonele periferice ale orasului identifica prezenta asezarilor de tip Petresti si Cotofeni. Insusi numele orasului a fost dat unei culturi specifice arealului, din epoca bronzului mijlociu, si anume cultura Sighisoara-Wietenberg, ale carei vestigii au fost identificate in partea de nord-vest, pe malul drept al Tarnavei Mari.

Locuit in prima faza de secui, avangarda armatei regale maghiare in Evul Mediu, care si-au construit pe Dealul Cetatii o asezare fortificata, cu scopul unei mai bune vizualizari a terenului, la vremea aceea mlastinos, teritoriul a fost ulterior colonizat cu germani, denumiti mai tarziu, generic, sasi. Acestia, veniti dintr-un spatiu mai evoluat, in care orasele erau deja existente, au preluat aparatul administrativ al secuilor, modificandu-l dupa standardele vestice.

Scurta istorie a Cetatii Sighisoara

Dupa Invazia Mongola din 1241, asezarea se dezvolta, evoluand treptat de la rural la urban. Astfel, Sighisoara, a carei prima mentiune documentara dateaza din 1280, a fost transformata intr-un “burg”, devenind un important centru mestesugaresc. Cresterea puterii economice a dus implicit la dezvoltarea fortificatiei. Astfel, spre sfarsitul secolului XIV, zidul de incinta, ridicat pana la inaltimea de 8-10 metri, avea o lungime de 930 de metri, fiind intarit cu 15 turnuri de aparare, 5 bastioane si doua barbacane ce protejau intrarile principale.
Intretinerea si apararea turnurilor si a portiunilor de zid aferente au fost incredintate breslelor. Fortificatia, care avea in plan central Cetatea (cu rol militar si administrativ), era prelungita la baza dealului cu Orasul de Jos (cu rol economic), formand un singur corp.

Imprejurarile nefavorabile ale celor peste 600 de ani de istorie ai asezarii au modificat peisajul arhitectural al Orasului Vechi, astfel ca azi, din acest complex fortificat, se mai pastreaza intr-o buna stare de conservare doar 9 turnuri, doua bastioane si o parte a zidului de incinta.

In urma cu cativa ani insa, descoperirile arheologice au scos la iveala urme ale unei cetati dacice fortificate, de forma ovala, datata in jurul anului 1100 inainte de Christos. In afara de vestigiile ceramice, in preajma Turnului cu Ceas au fost descoperite si bijuterii din aur din acea perioada, semn ca dacii erau mari artizani ai acestui metal pretios.

Îți place? Recomandă și altora: